90 jaar Volvo


Volvo bestaat dit jaar alweer 90 jaar! Dat vieren ze met een mooie overzicht, van meer recente modellen tot en met de klassiekers. Zelfs een exemplaar uit 1927 ontbreekt niet! Daarnaast onder meer de PV, meer bekend als de Kattenrug vanwege zijn vorm, en natuurlijk de Amazon. Beide zijn inmiddels gewilde klassiekers.

aw30 volvo 04

Ook zijn er een aantal stationcars aanwezig, een carrosserievariant die bijna synoniem is met Volvo, want een derde van alle gebouwde Volvo’s is een station. Het merk levert die al jaren; auto’s die door hun kenmerkende vierkante vorm een zee aan ruimte bieden. Denk maar aan de 740 en 850 stations. Eén van de stations die we zien is de 240. Jarenlang een veel gezien model in het straatbeeld en dankzij hun onverzettelijkheid kom je ze nog stééds tegen. Maar ook aanwezig is deze extra sportieve uitvoering van de 850, de T5R. Zijn vijfcilinder turbomotor leverde 240 pk, goed voor een top van 245 km/h. Er werd zelfs mee geracet in het Brits Toerwagen kampioenschap, onder meer met onze eigen Jan Lammers aan het stuur.

aw30 volvo 06

En nog een link met Nederland… Tegenwoordig worden Volvo’s in Zweden gebouwd, maar vroeger rolden er ook modellen van de band in het Limburgse Born. Een van die auto’s was deze 480ES, een model dat een beetje het midden houdt tussen een coupé en een stationwagen. Maar de 480ES werd niet alleen in ons land gebouwd, hij is ook door een Nederlanders ontwerpteam onder leiding van Rob Koch tot stand gekomen.

aw30 volvo 09

Naast alle klassiekers kijken we natuurlijk ook naar het allernieuwste model van Volvo, de V90 Cross Country! Hij is natuurlijk gebaseerd op de V90 maar staat hoger op zijn poten. Daarnaast is hij aangekleed met aluminium skidplates en extra kunststof randen. En net als alle nieuwe modellen heeft ook de V90 Cross Country het nieuwe aanzicht van de nieuwe huisstijl. Inclusief de koplampen die doen denken aan Mjölnir, de hamer van dondergod Thor. Ook de nieuwe gebogen grille, die verwijst naar de P1800 ES, is aanwezig.

aw30 volvo 10

Net als de klassieke stations heeft de  V90 Cross Country een grote bagageruimte, die 1526 liter bedraagt. Het interieur is pure luxe met comfortabele stoelen, een fraai en overzichtelijk dashboard en een riante uitrusting. Hij heeft ook een groot touchscreen in het dashboard.  Met Sensus Connect verandert het in een online infotainmentsysteem met TuneIn internetradio en tal van handige en leuke apps, zoals Spotify.

aw30 volvo 11

De Cross Country is toch een beetje het topmodel en wordt daarom alleen geleverd met de sterkere benzine- en dieselmotoren, nagenoeg allemaal gekoppeld aan een achttraps automatische transmissie. Vierwielaandrijving en hill descent control zijn standaard op alle versies.

Ook heeft de V90 Cross Country een knop waarmee je kunt kiezen uit vijf verschillende drive modes – Comfort, Eco, Dynamic, Off-Road en Individual. Zo kun je het rij-karakter naar wens aanpassen. De Cross Country waar Andreas mee rijdt is een D5. Deze heeft een dieselmotor met twee turbo’s onder de kap. Die levert 235 pk en daarmee zit je in 7,5 seconden op de 100 km/h.

aw30 volvo 02

Volvo geeft veiligheid al 90 jaar voorrang met baanbrekende noviteiten tot gevolg. Denk aan de driepuntsgordel, de veiligheidskooi, het anti-whiplash-systeem en zij-airbags. Maar ze zijn ook voortrekker in het voorkómen van ongevallen. Met intelli-safe technologie kunnen Volvo’s onder andere zelf remmen bij een dreigend ongeval en tegenwoordig kunnen Volvo’s ook wégsturen van een aanrijding. De V90 Cross Country kan standaard semi-autonoom rijden en ook dat maakt deel uit van Volvo’s visie, dat in 2020 niemand meer dodelijk verongelukt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo.

De Volvo V90 Cross Country is er vanaf 64.195 euro, de Volvo V90 is er al vanaf 48.995 euro.

Voor meer informatie:
Volvo
Volvo V90 Cross Country