Aankooptips voor een occasion van Gaspedaal.nl

De afgelopen weken zochten we alle ins en outs op occasiongebied.  Hiervoor gingen we naar Gaspedaal.nl, een populaire zoeksite. Zij hebben een aanbod van meer dan 300.000 auto’s, ook van particulieren, en via hen zoek je meteen op 15 autowebsites tegelijk… Als geen ander weet Gaspedaal.nl dus waar Nederland naar zoekt! Kelly Ratering is één van de mensen achter deze populaire site, en weet precies wat er achter de schermen van Gaspedaal.nl schuil gaat.

Deze keer hebben we het over dingen waar je op moet letten bij de aanschaf van een auto. Na vele uren achter de computer heb je hem eindelijk gevonden, jouw auto. En dan is het tijd om over te gaan naar een bezichtiging. Maar waar moet je allemaal op letten?

gaspedaal004

Ga je naar de dealer, zorg dat voor een goede voorbereiding zodat jij in één bezoek klaar bent. Dit zijn de dingen die je moet weten als je bij de dealer staat:

Bepaal je budget voor aankoop en maandelijkse lasten. Je weet zelf wat je kan missen, ga daar niet overheen!

Maak een afspraak voor proefrit. Laat u informeren als de auto verkocht is, zodat u niet voor niets rijdt.

Doe zelf goed onderzoek naar wat je huidige auto waard is. Zoek bijvoorbeeld op Gaspedaal.nl naar vergelijkbare occasions.

Indien nodig, neem iemand mee die autokennis heeft.

Bij een garage heb je meer zekerheid met een Bovag Garantie.

Let wel op wat de garantie allemaal dekt. Soms is dat alleen de motor en versnellingsbak.

Ga je kijken bij een particulier, vraag dan naar het registratienummer en voertuig identificatie nummer (VIN) van de auto. Hiermee weet je zeker dat de auto van de verkoper is.

Het is ook raadzaam om de geschiedenis van het voertuig te controleren, om er zeker  van te zijn dat de auto is wat de verkoper beweert te zijn.

gaspedaal001

Behalve je theoretische huiswerk moet je natuurlijk de auto ter plekke grondig inspecteren.

Controleer de staat van de banden. Vergeet niet profieldiepte en eventuele schade aan de zijwand. Als een band ongelijkmatige slijtage heeft, kan dat een teken zijn dat de wielen niet correct zijn uitgelijnd.

Het stuurwiel moet soepel draaien zonder ongewone geluiden of trillingen.

Het schakelen moeten gemakkelijk en soepel gaan. Een zwakke of extreem stijve koppelingspedaal kan een teken van versleten onderdelen zijn.

De motor moet soepel en gelijkmatig stationair draaien. Controleer de oliepeilstok en de binnenkant van de olievuldop. Als u een bruine slib ziet is de motor beschadigd en zullen er dure reparaties gedaan moeten worden.

Controleer of de uitlaat niet veel blauwe rook produceert als u de motor start, dit zijn tekenen van overmatige slijtage van de motor.

gas5-1b
Controleer de carrosserie en de onderkant van de auto op roest. Kijk naar de uitlaat, ziet het er naar uit dat deze binnenkort vervangen moet worden?

Kijk onder de motorkap naar tekenen van afbladderende verf en roest rondom de paneelgewrichten aan de voorkant van de auto. Dit kan duiden op reparaties na een ongeluk.

Wees daarentegen óók op je hoede bij  een zeer schone motorruimte. Is het gereinigd om iets te verbergen?

Komt de slijtage van het interieur van de auto overeen met het aantal kilometers op de teller? Een lage kilometerstand van de auto met zeer versleten stoelen en pedalen kan er op wijzen dat de kilometerstand is veranderd.

Open en sluit de deuren om te controleren of ze goed werken en controleer de rubberen afdichtingen op verf en andere indicaties van schadeherstel.

Kijk naar beneden aan de zijkant van de auto of alle panelen en de carrosserie er goed uitzien. Wees op je hoede van golvende panelen of auto’s met ongelijke openingen tussen panelen.

Bij een proefrit moeten de remmen strak voelen en voldoende remvermogen hebben bij hoge snelheden.

Controleer of alle gebruiksonderdelen goed werken, inclusief elektrische componenten. Denk dan aan de (elektrische) ramen, schuifdaken, stoelen enzovoorts.

gaspedaal002

Het oriëntatieproces mag dan wel volledig online gebeuren tegenwoordig, maar de uiteindelijk verkoop is nog steeds een face-to-face gebeuren. En vaak zie je dan pas de auto voor het eerst in het echt. Dus hoe meer voorbereid je van tevoren bent, hoe meer slagingskans je hebt om een gelukkige eigenaar te worden!

Voor meer informatie: Gaspedaal.nl