AW03 Nico’s Klassieker: Alfa Romeo Montreal

AW03 Nico Montreal
Nico gaat op stap met een eigenwijze Italiaan, namelijk de Alfa Romeo Montreal. Niet alleen heeft hij een extravagant uiterlijk, ook zijn innerlijk blijkt behoorlijk eigenwijs…

De Montreal is een twee-plus-twee-persoons sportwagen van Alfa Romeo uit de jaren zeventig. Tijdens de Autosalon van Genève beleefde de auto haar wereldpremière in 1970, drie jaar nadat een gelijkend prototype getoond was op de wereldtentoonstelling van 1967 in Montreal.

Voorzien van een 2,6-liter achtcilindermotor (een mildere versie van een wedstrijdmotor overigens) was de auto goed voor 200 pk. De V8 had per cilinderrij twee bovenliggende nokkenassen en een inspuitsysteem van SPICA. Dit alles was gekoppeld aan een 5-versnellingsbak van ZF. Hij gaat van 0 naar 100 in zo’n 7,4 seconden en de topsnelheid ligt rond de 200 kilometer per uur. De auto werd in 1971 geleverd voor een bedrag van fl. 41.225,- (€ 18.710,-). Destijds was de Montreal duurder dan bijvoorbeeld een Porsche 911 of een Jaguar E-Type. In totaal zijn er 3925 Montreals geproduceerd.

Interessant aan de Montreal zijn de luchtinlaten achter de portieren. Deze zijn niet functioneel, maar aanvankelijk was dat wel de bedoeling – het prototype ging namelijk uit van een auto met middenmotor (dat wil zeggen achterin geplaatst). Uiteindelijk belandde de V8, bij het productiemodel, toch voorin de auto. Uit styling-oogpunt werd besloten om de inlaatroosters te behouden. En dat is niet het enige “neppe”: ook de lucthinlaat op de motorkap is puur cosmetisch.

Voor meer informatie: