AW05 Ford Focus

AW05 Ford Focus
Als steunpilaar van het merk moet je blijven vernieuwen.
Zo ook de Ford Focus. De wereldwijde bestseller doet het meer dan uitstekend, maar de concurrentie zit ook niet stil. En stilstand is immers achteruitgang, om er nog maar een cliché in te gooien. Daarnaast wil Ford meer en meer het bekende familiegezicht in zijn modellen verwerken. Dus, zie hier: de vernieuwde Ford Focus!

De Ford Focus is er sinds 1998 en is meer dan twaalf miljoen keer verkocht, waarvan zo’n zeven miljoen keer in Europa. De huidige generatie is er nu drie jaar en is nu dus grondig aangepakt.

Qua uiterlijk heeft hij een compleet andere grille, een andere voorbumper en andere koplampen. Kortom, hij heeft nu het nieuwe Ford gezicht.

In het interieur is er heel wat meer veranderd. Zo is de middenconsole opgeruimder, met minder knopjes. De stembediening is verbeterd en uitgebreid én er is zit nu een groot centraal 8 inch touchscreen in. Die zijn onderdeel van het SYNC2 systeem, de tweede generatie van het connectiviteitssysteem van Ford. Zo is niet alleen het scherm veranderd maar is nu ook de navigatie, audio en klimaatbeheersing beter met spraakbesturing te bedienen.

Onderhuids is er ook veel nieuws. Zo zijn er maar liefst 18 hulpsystemen beschikbaar. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het nieuwe Active Park Assist system, dat de auto, naast fileparkeren, ook automatisch achteruit in een parkeervak tussen andere auto’s weg kan zetten. En het nieuwe Bi-Xenon Adaptive Front Lighting System dat de verlichting aanpast aan de wegindeling. Het system registreert tegemoetkomend verkeer, bochten en objecten en past daarop de lichtintensiteit en lichthoek aan. Daarnaast is ook het Active City stop systeem vernieuwd. Hiermee remt de auto zelf bij een dreigende botsing. Bij de vorige Focus werkte dit tot 30 kilometer per uur en bij déze tot 50 kilometer per uur.

Ook onder de motorkap volop vernieuwing. De prijswinnende 1.0 EcoBoost benzinemotor met 100 en 125 pk blijft beschikbaar, maar daarnaast komen er ook splinternieuwe 150 en 182 pk sterke 1.5 EcoBoost benzinemotoren, samen met nieuwe 95 en 120 pk sterke 1.5 diesels.

Een nieuwe Focus is voor Ford reden voor een feestje en daarom komt het merk in ons land met een First Edition. Deze gelimiteerde oplage van 1.000 stuks is onder andere voorzien van 17 inch lichtmetalen wielen, dual zone automatische airconditioning, sportstoelen, het SYNC 2 connectiviteitssyteem en Active Park Assist. Hij is voorzien van de 125 pk sterke 1.0 liter EcoBoost motor en goed voor 20 procent bijtelling. De vanafprijs voor de first edition begint bij net geen 25.000 euro, de wagon kost je 1.000 euro meer.

Voor meer informatie: