AW05 Lexus NX300h

AW05 Lexus NX300h
Een jaar geleden zagen we hem voor het eerst, want toen presenteerde Lexus op de IAA in Frankfurt een conceptcar voor een auto die de concurrentie aan moest gaan met modellen als de BMW X3, Volvo XC60 en de Audi Q5. Hij had scherpe hoeken en een bonkig uiterlijk. Voor een concept car is dat niet heel opmerkelijk. Ware het niet dat het productiemodel er nét zo scherp uitziet!

Want inderdaad, de uiteindelijke versie die we op straat gaan zien zit vol met scherpe driehoekige vormen. Striking angles, zo noemt Lexus het zelf. Van de grille tot en met de achterlichten – de auto zit er vol mee.

De koplampen, dagrijverlichting en mistverlichting hebben alledrie LED-technologie. Er zitten er alles bij elkaar 90 ledlampjes in. De vorm kennen we al van de LS, GS en de RX. Bij deze NX zijn ze echter nóg scherper.

Ook het interieur is top-notch, zoals je van het premium-merk mag verwachten. Niet alleen de afwerking is zeer hoog, ook de technologie is van de bovenste plank. Zo kan je je smartphone draadloos(!) opladen, met de Wireless Charging Tray. Het multimediasysteem is te bedienen met een touchpad. Voor degenen die meer hulp bij het parkeren willen, is er een 360-graden-camera, die een compleet blik rondom de auto geeft.

Sowieso heeft de NX een uitgebreid pakket aan veiligheid. Zijn adaptieve cruise control werkt bij alle snelheden, maar de auto herkent ook een dreigende botsing en remt indien nodig tot stilstand. Verder houdt de auto verkeer in je dode hoek in de gaten én houdt ie je binnen de lijnen van de weg. Daarnaast wordt belangrijke informatie geprojecteerd via een head-up display. En de NX is ook praktisch, met een elektrisch neerklapbare achterbank die je bedient vanaf het dashboard, achterbank of bagageruimte.

De auto heeft instelbare adaptieve dempers die zich in 20 milliseconden aanpassen aan de omstandigheden. De auto voelt solide aan en is tegelijk heel lichtvoetig. De NX komt naar ons land in twee gedaantes. Allereerst als de NX300h met een 2,5 liter benzinemotor en een elektromotor. Het gecombineerde vermogen op de voorwielen is 197 pk. Met een CO2 uitstoot van 116 gram CO2 per kilometer is ie goed voor 20 procent bijtelling. Met All-Wheel Drive mag hij bovendien 1.500 kilo trekken. In 2015 komt ook nog de NX 200t. Deze heeft een 238 pk sterke 2.0 liter turbobenzinemotor onder de kap.

De Lexus NX 300h is te koop vanaf net geen 46.000 euro. De First Edition is er vanaf net geen 54.000 euro en die is voorzien van All-Wheel Drive. Allemaal met standaard een automaat, climate- en cruise control én Red Carpet Treatment. Oftewel, de auto wordt gehaald en gebracht bij onderhoud, kent een vaste monteur, wordt schoongemaakt en je kan de beschikking krijgen over een vervangende Lexus.

Voor meer informatie: