AW07 Nico’s klassieker: DeSoto Airflow

AW07 Nico Desoto
Nico heeft deze week een DeSoto Airflow bij zich, een auto die in de jaren ’50 gebouwd lijkt te zijn. Niets is echter minder waar… De auto komt uit 1936 en was z’n tijd ver vooruit… té ver misschien. Door z’n vooruitstrevende uiterlijk viel de auto niet in de smaak en de verkopen bleven achter. Nu zien we de auto als één van de pioniers op het gebied van stroomlijn-auto’s.

DeSoto was een sub-merk van Chrysler en er bestond ook een grotere Chrysler Airflow. De auto’s waren voor die tijd radicaal anders; koplampen voorop in plaats van op de spatborden, geen losstaande radiateur met ornament, maar een grille. Al met al geeft dit de auto’s een totaal ander voorkomen.

Onder de kap een zijdezacht lopende zescilinder ‘flat-head’ motor; een blok dat zich niet kenmerkt door pk’s, maar wel door souplesse.

De restauratie van het exemplaar van Nico heeft waarschijnlijk meer gekost dan de auto waard is, maar het is fabelachtig mooi gedaan. Werkelijk ieder detail is misschien wel mooier dan toe het uit de fabriek kwam rollen. Het interieur is een mix van jaren ’30 Amerikaans gecombineerd met Art Deco elementen die we kennen uit Europese auto’s.

Voor meer informatie: