AW10 SEAT Leon ST X-PERIENCE

AW10 Seat Leon St X-perience
De Leon heeft een nieuw, extra avontuurlijk topmodel: de Leon X-PERIENCE…
En dan letterlijk “top”, want hij staat hoger op zijn poten en is extra stoer aangekleed. Net zoals je bij andere merken ziet. Verhoog de auto en kleed hem dik aan, en het lijkt een alleskunner. SEAT levert echter geen half werk.

Zoals gezegd is hij hoger (27 millimeter maar liefst) en heeft hij kunststof delen rondom de dorpels en wielkasten, aluminiumlook accenten in de voor- en achterbumper, en verchroomde uitlaatstukken. In de wielkasten zitten 17 inch wielen, maar 18 inch is ook een optie.

Maar ook onderhuids staat hij zijn mannetje. Hij heeft namelijk vierwielaandrijving, met een systeem dat de aandrijving tussen voor- en achterwielen razendsnel verdeelt. Dat maakt de auto niet direct een terreinauto, maar voor de ruige bospaden en de wintersport is de auto meer dan geschikt.

De auto gaat uit van maximale zuinigheid, maar ook maximale veiligheid. De meeste tijd zal hij voorwielaangedreven zijn, maar bij een verandering van ondergrond gaan in milliseconden de aandrijfkrachten naar de achterwielen. Bovendien zorgt een elektronisch sperrdifferentieel er ook voor dat aandrijfkrachten links en rechts op de voorwielen niet in rook op gaan. Alles voor maximale veiligheid, op alle ondergronden.

De X-PERIENCE is zoals gezegd het nieuwe topmodel aan de avontuurlijke zijde en meerdere SEATs zullen later deze toevoeging krijgen. Dat het een topmodel is, zie je onder andere aan veel accessoires aan de buitenkant, maar ook aan de uitrusting. Hij zit ruim in de spullen met bijvoorbeeld een state of the art infotainment systeem, luxe bekledingen en afwerking, maar ook met een hele zwik aan rij-assistenten.

Zo kan de auto zelf remmen bij een dreigende botsing. Mocht je nou alsnog botsen, dan kan de auto zichzelf stilzetten, zodat je niet doorschiet wanneer je buiten bewustzijn raakt. Verder heeft de auto adaptieve cruise control, zodat de auto automatisch afstand houdt tot je voorganger. Ook let ie op of je niet zit in te kakken achter het stuur en kan hij je, als je onbedoeld over de lijnen van de weg gaat, keurig terugsturen. Gebruik je je richtingaanwijzers, dan doet hij uiteraard niks.

De SEAT Leon ST X-PERIENCE komt begin volgend jaar naar ons land. Hij wordt leverbaar met de 110 pk sterke 1,6-liter diesel, een 150 en 184 pk sterke 2.0 diesel en een 180 pk sterke 1,8-liter benzinemotor. De prijzen zijn helaas nog niet bekend. Wel weten we dat er vanaf juni ook een versie met enkel voorwielaandrijving komt. Voor als je wel de looks wilt, maar vierwielaandrijving wat overdreven vindt.

Voor meer informatie: