AW15 Suzuki Vitara

AW15 Suzuki Vitara
Het Japanse Suzuki heeft een rijke historie met rijden in het terrein.
Al in 1968 komt het merk met de eerste lichtgewicht terreinauto en in 1988 komt Suzuki met de eerste generatie van de Vitara. Inmiddels zijn we 26 jaar verder en de behoeftes en wensen van de kopers zijn in die jaren ook sterk veranderd. De naam terreinauto is inmiddels vervangen door SUV of crossover en dat levert deze nieuwe Vitara op.

De auto is een stukje kleiner dan zijn voorganger, de Grand Vitara. Daarmee zit de nieuwe stoere alleskunner van Suzuki in de populair klasse van crossovers als de Renault Captur, de Opel Mokka en de Peugeot 2008. Dat betekent dat terreinvaardigheid niet meer op de eerste plaats komt, maar comfort, ruimte, veiligheid en zuinigheid des te meer.

Dat wil niet zeggen dat de auto geen 4×4 capaciteiten meer heeft. De Vitara is te bestellen met het 4WD systeem van Suzuki, AllGrip. Dat is een variabel systeem dat indien nodig de achterwielen aandrijft. Er zijn verschillende standen te selecteren die de auto op verschillende ondergronden helpt. Van ‘sport’ tot ‘snow’ of volautomatisch. Omdat in Nederland de vraag naar vierwielaandrijving minder groot, is de nieuwe Vitara ook te bestellen met enkel voorwielaandrijving.

Geheel volgens de hedendaagse trend is het is nu ook mogelijk om een Vitara te personaliseren. Je kunt kiezen voor een andere kleur van het dak en voor het interieur is er keus uit verschillende kleuren rondom de ventilatieopeningen.

Qua veiligheid is er ook nieuws. De nieuwe Vitara heeft veiligheidssystemen aan boord als Radar Brake Support en Adaptieve Cruise Control. Het eerste systeem meet met behulp van een radar de afstand tot de voorligger en waarschuwt met een geluidssignaal en een melding op het dashboard als je te dichtbij komt. Wordt de afstand nog kleiner, dan remt de auto zelf af om een eventuele botsing te voorkomen. Bij de Adaptiéve Cruise Control werken de twee systemen samen en stel je de afstand tot je voorligger in. De cruise control past automatisch zijn snelheid daar op aan.

De nieuwe Suzuki Vitara komt met twee motoren naar ons land. Een 120 pk sterke 1.6 benzine of een 120 pk sterke 1.6 liter diesel. De benzineversie is er als handgeschakelde vijf-bak of als automaat met zes versnellingen en schakelflippers. De diesel heeft een zesbak en beide motoren zijn zowel als voorwielaandrijver of met het AllGrip 4×4 systeem te krijgen.

De nieuwe Suzuki Vitara komt eind maart 2015 naar ons land. Prijzen zijn nog niet bekend.

Voor meer informatie: