AW20 – the North American International Auto Show 2015

AW20 1B

We zijn in Detroit voor de North American International Auto Show! De NAIAS staat niet alleen vol met primeurs van grote Amerikaanse merken als Ford, Chevrolet en Cadillac, maar ook andere grote merken als Mercedes-Benz laten groot en belangrijk nieuws zien. Van grote pick-up trucks naar luxe sleeën en van bijzondere concepts naar snelle sportauto’s: je ziet het allemaal in RTL Autowereld!

AW20 4

De NAIAS is natuurlijk een thuiswedstrijd voor de Amerikaanse automerken, dus pakken ze met veel en groot nieuws uit. Chevrolet laat de nieuwe Volt zien, die helaas niet naar ons land komt. Ook krijgt hij misschien een nieuw elektrisch familielid erbij: de Chevrolet Bolt. Cadillac heeft de CTS een V-sport trainingspak aangemeten, maar komt daarnaast met het absolute (sportieve) topmodel: de CTS-V. Een directe concurrent is misschien wel de nieuwe Lexus GS-F, die ook op de beurs onthuld werd…

Natuurlijk zijn ook de typisch Amerikaanse pick-up trucks aanwezig. Zoals de gloednieuwe Ford F-150 Raptor – het sportieve topmodel van de F-150 reeks. Ditmaal niet met een dikke V8, maar een 3,5-liter V6 met turbo. RAM, wat vroeger bekend stond als Dodge RAM, pikt een graantje mee van het succes van Ford en komt met de RAM 1500 Rebel. Veel plastic maar extra sportief. Nissan heeft de gloednieuwe Titan XD klaarstaan en Toyota heeft haar nieuwe Tacoma meegenomen. Hyundai komt ook met een pick-up. Helaas is het nog maar een concept, maar de Santa Cruz ziet er goed uit.

AW20 13

Mercedes-Benz heeft ook veel en groot nieuws meegenomen. De herbenoeming van hun SUV’s bijvoorbeeld, waarbij de gloednieuwe GLE Coupé het grootste nieuws is – een regelrechte aanval op de BMW X6. Ook vers uit de koker: de CLA Shooting Break,  die de sportiviteit van een coupé met het ruimteaanbod van een stationwagon combineert. Verder is de dikke Mercedes-Benz S-Klasse Mayback aanwezig. Maybach gaat dus niet meer als los merk door het leven. In plaats daarvan krijgen alleen de meest luxe Mercedessen deze ultraluxe Maybach-behandeling. Misschien interessanter voor ons Nederlanders is de C350 plug-in hybrid.

Ander luxenieuws komt uit de stal van Infiniti, het luxe dochtermerk van Nissan. Zij hebben namelijk de Q60 mee, nu nog een concept car maar een voorbode van een luxe coupé, die bijvoorbeeld de BMW 4-Serie moet gaan bevechten. Ook Buick, een dochtermerk van General Motors, trok een blik aan nieuwe modellen open. Niet interessant voor ons? Misschien wel, want ze vertonen sterke gelijkenissen met de modellen van Opel. Wellicht een voorbode van de nieuwe modellen die wij wél krijgen?

Mazda had, naast de nieuwe MX-5, de compleet nieuwe CX-3 naar de beurs meegenomen, een compacte crossover. Het kleine broertje van de CX-5 moet het gaan opnemen tegen modellen als de Renault Captur en de Opel Mokka. Echter, de SKYACTIV-techniek moet ervoor zorgen dat de CX-3 lichter en sportiever dan de concurrentie wordt. Over sportief gesproken, Ford had naast de F-150 Raptor nóg twee sportieve primeurs op de beursvloer. De eerste is de Shelby Mustang GT350R. Ford had al een sportieve Shelby GT350 aangekondigd. Deze krijgt de toevoeging R, oftewel minder gewicht en meer pk’s. En het tweede model…

AW20 55

Soms lekken auto’s al voortijdig uit, maar sommige modellen blijven tot werkelijk het laatste moment geheim. Zelfs al doen er geruchten de ronde, het is altijd de vraag in hoeverre die geruchten ook echt waar zijn. Nou, de geruchten bleken waar: Ford heeft een gloednieuwe GT gemaakt. En het is geen concept car, maar een serieus productiemodel. Voor aandrijving zorgt een 3,5-liter V6-motor met turbo’s. En er doen geruchten de ronde dat hij ook ingezet gaat worden voor Le Mans…

Een andere Le Mans-racer, de SRT Viper (vroeger beter bekend als de Dodge Viper) doet het momenteel wat minder goed. Qua verkopen althans. Daarom heeft SRT de hulp ingeroepen van het nieuwe moederbedrijf Fiat. Die zijn namelijk erg goed in personalisatie. Zodoende kan de Viper ook in vele kleurcombinaties besteld worden. Al met al zijn er zo’n 25 miljoen combinaties mogelijk!

AW20 99

En als uitsmijter kijken we naar dit model, waar we nu al zo’n twee jaar lang mee lekker worden gemaakt. Maar nu is er dan toch echt een productieversie van de nieuwe Honda (of Acura in de VS) NSX! Zijn spirituele voorganger werd nog in samenwerking met de legendarische Ayrton Senna ontwikkeld, dus de nieuwe moet van goede huize komen. Voor de aandrijving zorgt een V6 met twee turbo’s, iets wat in de Nissan GT-R goed werkte. De NSX krijgt ook nog eens hulp van een elektromotor. Uiteindelijk moet deze nieuwe NSX de gevestigde orde van Porsche en Ferrari bevechten… voor een schijntje van de prijs. We zijn benieuwd!

AW20 77

BEKIJK HIER DE MEGAGALLERY
Voor meer informatie:
North American International Auto Show

Audi
BMW
Fiat
Ford
Honda
Hyundai
Kia
Lexus
Mazda
Mercedes-Benz
Toyota