AW33 De All-season band bij Vakgarage

aw33band08B

De afgelopen jaren is er een duidelijke toename van de all-season bandenmarkt opgetreden. In 2015 wordt een verdere groei verwacht met meer dan 10% in een licht groeiende markt. All-season is het snelst groeiende segment in de markt. Zowel consumenten als fleet worden zich bewust van de voordelen.

aw33band09

Hoe komt dat? De afgelopen jaren is de winterbandenmarkt sterk gegroeid. Het aandeel van winterbanden in de totale markt is 35-40%. De goede ervaring met winterbanden heeft ervoor gezorgd dat de consument zich meer bewust is geworden van veilig rijden in de winter. Echter, niet voor alle bestuurders is een set zomerbanden en een set winterbanden een optie. Voor die mensen is een all-seasonband een goed alternatief voor zomerbanden.

aw33band06

Een all-season band is een band die gemaakt is om goed te presteren in de zomer én in de winter.
Deze band heeft een aangepast profiel voor een goede grip het hele jaar door, dus ook onder koude, natte en winterse omstandigheden.

aw33band11
Wat specifiek is voor een all-season band, is de rubbersamenstelling die zachter blijft in vergelijking met zomerbanden onder koude, winterse omstandigheden, waardoor je meer grip hebt bij bijvoorbeeld remmen.

Verder heeft een all-season band brede, diepe groeven (V-profiel) die zorgen voor een betere waterafvoer, tegen aquaplaning. Ook in Nederland regent het vaak, niet alleen in de winter maar ook in de zomer en dus is die waterafvoer zeker belangrijk.

aw33band10

Een all-season band beschikt over lamellen (dit zijn golfvormige inkepingen in het profiel) die zorgen voor grip op sneeuw en ijs. Wanneer de band draait en in contact komt met het wegdek, gaan deze open, bijten in de sneeuw en houden de sneeuw vast in het loopvlak (hij zit als het ware vol met sneeuw) en dat zorgt voor grip (sneeuw op sneeuw). Zomerbanden hebben geen lamellen, waardoor je geen grip hebt op sneeuw, en winterbanden hebben meer en andere type lamellen, voor optimale grip in zwaardere winterse omstandigheden.

De all-season band heeft de M+S markering (staat voor mud & snow) en (vaak) het sneeuwvloksymbool, waardoor deze voldoet aan de winterbandenwetgeving in de ons omringende landen, onder meer in Duitsland.

aw33band01

Over het algemeen is het aan te raden om all-season banden te monteren wanneer je niet zoveel kilometers rijdt. Wanneer je veel kilometers rijdt, en vaker te maken krijgt met zwaardere winterse omstandigheden, of veel in het buitenland rijdt, ben je beter af met een set zomer- en een set winterbanden.

De all-season band is met name geschikt voor compacte en middenklasse auto’s.
Het merendeel van het matenpakket van all-season banden zit dan ook tussen de 13 en de 16 inch.
Vaak gaat het over een tweede auto in het gezin, die voornamelijk gebruikt wordt voor korte afstanden rondom huis, naar school, werk, sportclub, enzovoort. Veelal zitten er ook kinderen op de achterbank en voor dergelijke bestuurders is veiligheid het hele jaar door erg belangrijk.

Verder is een all-season band ook uitermate geschikt voor lichte bedrijfswagens, zoals in de bouw, koeriersbedrijven en onderhoudsbedrijven. Deze mensen moeten altijd mobiel zijn en ook op verschillende ondergronden kunnen rijden. Denk maar aan de ‘off road’-achtige omstandigheden op bouwplaatsen, waar sprake is van zand, modder, nat gras, sneeuw, ijs… zomerbanden voldoen niet altijd in deze omstandigheden.

aw33band04

Goodyear heeft een breed aanbod in all-season banden, geschikt voor personenwagens, compacte SUV’s en bestelwagens.

Voor meer informatie:
www.goodyear.eu

Voor een Vakgarage bij u in de buurt:
www.vakgarage.nl