AW34 Aston Martin 15/98 2 Litre

aw34am01B

Deze week in Autowereld maken we een reis door de tijd. We duiken in de historie van de Britse automerken. Uiteraard doen we dat met klassiekerexpert Nico Aaldering.

aw34am02

Ooit was de Britse auto-industrie gigantisch én toonaangevend. Van sportauto’s en gezinsauto’s tot extreem luxe modellen – de Engelsen bouwden ze allemaal. Maar die tijd is voorbij. De échte Britse auto-industrie is gereduceerd tot een paar kleine niche-fabrikantjes die een handjevol auto’s produceren. Vandaar een ode aan de Britse auto-industrie…

aw34am05

We beginnen in de jaren ’30-’40… en dat doen we met de prachtige Aston Martin 15/98 2 Litre Abbey Coachwork uit 1939. De notering 15/98 was in die tijd veel gebruikt. Het eerste getal staat voor de belastings- en vermogensklasse waar de auto in viel, het tweede getal is het aantal pk’s dat de auto heeft.

aw34am06

De rest van de naam maakt al duidelijk dat er een bijzondere koets op zit. Alhoewel, in die tijd was het vrij gebruikelijk om een koetsbouwer aan het werk te zetten voor een nét wat mooiere koets. En de cijfers voorop verraden dat er met dit model werd geracet.

aw34am03

Deze Aston Martin heeft in het verleden aan een boel races meegedaan. Toch is hij in zeer goede staat gehouden, en mede daardoor krijgt zijn racehistorie een vervolg: Nico gaat ermee deelnemen aan de Mille Miglia. En om daaraan mee te mogen doen, zo vertelt Nico, moet je niet zómaar een auto inschrijven…

aw34am07

De Mille Miglia, wat staat voor duizend mijl, was één van de bekendste en belangrijkste langeafstandsraces die sinds 1927 in Italië werd georganiseerd. Tegenwoordig wordt de Mille Miglia als regelmatigheidsrally gereden voor klassieke raceauto’s uit de tijdsperiode van 1927 tot en met 1957. De rit loopt van Brescia naar Rome en weer terug. Een afstand van ruim 1.600 kilometer waar talloze internationale deelnemers vier dagen en drie nachten over doen.

aw34am08

Voor meer informatie: The Gallery Brummen