AW35 Nico’s klassieker: Volkswagen Kever

kever01B
Even terug in de tijd met een auto “voor het volk”, want dat was de Volkswagen Kever: een auto die vanaf het begin was ontworpen voor iedereen. Klein, betrouwbaar én betaalbaar.
kever02

Deze prachtige Kever komt uit 1958. De Volkswagen Kever werd gebouwd van 1938 tot 2003. Het is de bekendste Volkswagen, de bekendste Duitse auto, en in het algemeen één van de bekendste auto’s ooit. Tot 1967 werd hij Typ 1, 1200, 1300 genoemd (naar de motorinhoud in cc), maar in de volksmond werd hij, vanwege de vorm, kever genoemd, waarna de fabrikant die naam zelf ook ging gebruiken (Käfer in het Duits).

kever04

De Kever was een combinatie van ideeën, die door Ferdinand Porsche – die van Adolf Hitler opdracht kreeg een auto voor het volk te maken – werden samengebald. Grote delen van de auto zijn echter niet door Porsche, maar door Béla Barényi en/of Erwin Komenda ontworpen. Beiden claimen de originele bedenker van het concept te zijn. Volgens anderen zou de Hongaarse Jood Josef Ganz de ontwerper zijn. Het blijft vooralsnog onduidelijk wie de werkelijke bedenker was van het concept “Kever”.

kever03

Er werd een fabriek gebouwd, de zogenaamde KdF-fabriek (Kraft ducht Freude, oftewel Kracht door Vreugde), en om alle medewerkers te huisvesten werd er een complete stad bijgebouwd, de zogenaamde KdF-Stadt. Inmiddels kennen we de stad als Wolfsburg. Door de oorlogsindustrie was er echter weinig mogelijkheid om de Kever als volksauto te introduceren. Het concept werd meer als propagandamiddel gebruikt. Pas na de oorlog kwam de productie echt van de grond.

kever05

Van de Volkswagen Kever zijn in totaal 21.529.464 exemplaren gebouwd. De Kever was hiermee in 2003 de op één na meest verkochte wagen ter wereld (na de Volkswagen Golf). De laatste klassieke Volkswagen Kever werd gebouwd op 30 juli 2003 in Puebla, Mexico. De laatste komt uit de serie ‘Última Edición’, die in een beperkte oplage van 3000 exemplaren werd gebouwd. De productie van de Kever is stilgezet, maar er worden nog wel bouwpakketten verscheept vanuit Mexico en onderdelen blijven nog zeker tien jaar leverbaar.

Voor meer informatie: www.thegallerybrummen.nl