Euro NCAP

Euro NCAP viert dit jaar het 20-jarig bestaan. Het instituut is min of meer de standaard geworden om aan te geven hoe veilig (of onveilig) een auto is in geval van een botsing. Er was eind jaren negentig vanuit de consument en de markt behoefte aan een test die de verschillende veiligheidssystemen van de merken onafhankelijk kon beoordelen.

AW22 - EuroNCAP 4

In 20 jaar tijd hebben ze meer dan 1800 crashtests uitgevoerd. De tests worden in sterren en punten uitgedrukt. De punten worden gebruikt om de relatieve veiligheid van de frontale- en zijimpact te meten. Aan de hand van de punten worden sterren uitgedeeld. Hoe minder veilig een auto is bij een botsing, hoe minder sterren deze krijgt.

AW22 - EuroNCAP 2

Het is niet alleen een manier voor de consument om te zien wat de veiligste optie is, maar fabrikanten gebruiken de gegevens ook om nieuwe modellen veiliger te maken. Dit heeft tot gevolg dat bijna iedere moderne auto tegenwoordig de maximale vijf sterren scoort. Daarom heeft Euro NCAP de botsproeven strenger gemaakt en wordt er nu ook gelet op voetgangersveiligheid. Daarnaast worden systemen die ongelukken voorkomen nu ook meegenomen in de beoordeling.

AW22 - EuroNCAP 1

Voor meer informatie:
Euro NCAP