Nico’s Klassieker: Alfa Romeo Giulietta 1300 Sprint

Klassiekerexpert Nico Aaldering is helemaal in zijn nopjes! Hij heeft namelijk zijn lievelingsauto uit zijn Gallery gehaald.

Nico Aaldering is, zo blijkt, een echte Alfist, een liefhebber van Alfa Romeo’s. Sterker nog, hij begon zijn carrière in de klassiekerhandel met het verkopen van kleine Alfaatjes. En van alle Alfa’s is dit misschien wel zijn lievelingsmodel: de Giulietta 1300 Sprint.

sprint02

Nu is de Giulietta niet een heel zeldzaam exemplaar. Integendeel, het was een model gemaakt voor massaproductie. In een ver verleden was Alfa Romeo een duur merk met handgemaakte auto’s. Er werd ook mee geracet, onder andere door Enzo Ferrari himself. Maar na de oorlog kwamen ze erachter dat er eigenlijk meer geld uit ging dan dat er binnen kwam, en dus moesten er simpelere, betaalbare, in serie geproduceerde modellen komen. Zo kwamen er de grotere 1900 en de luxe 2000, maar voor de middenklasse was een kleiner model nodig. Dat werd de Giulietta.

sprint03

De Giulietta werd gebouwd van 1954 tot en met 1965. Het oorspronkelijke ontwerp kwam van de hand van Franco Scaglione, die bij Bertone werkte. Hij was er als vierdeurs Berlina (sedan), Spider (roadster) en Sprint (vierpersoons coupé). Daarnaast waren er ook een aantal stationwagons en een handjevol speciale modellen, een raceversie van Zagato bijvoorbeeld.

sprint04

Nico heeft maar liefst drie modellen uit zijn Gallery gehaald. Op de achtergrond een Giulietta Sprint uit 1965, de babyblauwe waar Nico mee rijdt komt uit 1960 en vooraan staat de Giulietta Sprint Veloce Special Series uit 1959, die iets krachtiger is ten opzichte van de gewone Sprints. Dit exemplaar betreft bovendien een aparter serie waar er maar 101 van gemaakt zijn. De motor in de “gewone” Sprint levert 79 pk, in de Veloce zijn het er 10 meer.

Na zijn loopbaan werd de Giulietta opgevolgd door de iets hoekigere Giulia. Pas in 1977 keerde de naam Giulietta weer terug, en in 2010 werd de huidige Giulietta onthuld.

Voor meer informatie:
Gallery Aaldering