Nico’s klassieker: Alfa Romeo SZ

Klassiekerexpert Nico Aaldering neemt ons wekelijks mee op een reis terug in de tijd. Deze keer niet eens zover, maar toch is het een bijzondere trip. We rijden naar het vroege begin van de jaren negentig met een Alfa Romeo SZ.

alfasz01

De Alfa Romeo SZ is een sportauto die tussen 1989 en 1993 gebouwd werd. In 1989 debuteerde het prototype op de Autosalon van Genève onder de naam ES-30. Een experimentele sportwagen met een 3.0 liter benzinemotor was geboren. De auto zag er heel anders uit dan alle andere Alfa’s die op dat moment te koop waren en kreeg daarom als bijnaam “il mostro”, het monster.

alfasz03

Alfa Romeo nam de ES-30 in productie onder de naam SZ, Sprint Zagato. Het verkorte onderstel werd gebaseerd op de Alfa Romeo 75 en de assemblage werd verzorgd door Zagato. Er werden slechts 1.000 exemplaren gebouwd, alleen in Rosso Alfa, Alfa Romeo rood, met een donkergrijs dak. Dus precies zoals het model waar Nico mee rijdt. Later werden er nog zo’n 300 cabrio’s van de auto gebouwd.

alfasz05

De SZ was net als het prototype de ES-30 voorzien van een 3.0 liter V6 met een vermogen van 210 pk en een maximaal koppel van 245 Nm. De auto had achterwielaandrijving en had een topsnelheid van 250 km per uur en sprintte in zeven seconden van nul naar honderd.

alfasz04

Voor meer informatie:
The Gallery Brummen