Nico’s klassieker: Citroën 2CV ‘Besteleend’

Nico Aaldering laat deze week een aantal klassieke Citroën 2CV’s oftewel ‘eendjes’ zien. De Citroën 2CV werd na de Tweede Wereld Oorlog ontwikkeld na uitgebreid marktonderzoek.

AW17 Besteleend 5

Twee boeren moesten 50 kilogram aardappelen kunnen vervoeren of een vat met 50 liter wijn. De auto moest hierbij zo comfortabel zijn dat eieren in een mand niet zouden breken wanneer de auto over een stuk omgeploegd land zou rijden. Overige eisen waren dat de auto vooral zuinig, betrouwbaar, goedkoop en eenvoudig te bedienen moest zijn. Het werd een ongekend succes.

AW17 Besteleend 2

Met het economisch herstel op het Franse platteland in de jaren 50, kwam er ook een grote behoefte aan een bestelwagen-variant. Deze werd in 1951 op de markt gebracht. Wilde je er één aanschaffen, dan kwam je op een wachtlijst te staan… en daar je wel tot 6 jaar op blíjven staan… De bestelvariant werd al snel in de volksmond de ‘Besteleend’ genoemd.

AW17 Besteleend 1

Het model waar Nico mee rijdt was tot voor kort nog in gebruik bij een boer die er zijn goederen in vervoerde naar de markt. De Besteleenden werden gebruikt voor allerhande beroepen. Iedereen reed er mee: van bakker tot plattelandsdokter. In Nederland waren het de eerste auto’s van de ANWB.

AW17 Besteleend 6

De Besteleend was in eerste instantie bedoeld voor de arme boeren op het Franse platteland, maar in de jaren zestig werd hij vooral bereden door alternatievelingen van de Flower Power beweging en studenten. Velen werden omgebouwd tot minicamper. Daarover gesproken: Nico komt onderweg nóg een aantal klassieke Citroëns tegen…

AW17 Besteleend 3

Voor meer informatie:
The Gallery Brummen