Nico’s Klassieker: Citroën DS 19 Cabriolet Chapron

citroends 01

Klassiekerexpert Nico Aaldering heeft dit keer de dakloze variant van de iconische Citroën DS bij zich. De DS, ook wel “Snoek” of “Strijkijzer” genoemd, is de opvolger van de eveneens beroemde Traction Avant. De DS werd in 1955 onthuld op de Autosalon van Parijs, waar hij insloeg als een bom.

citroends 03

Deze DS 19 werd in 1964 gebouwd door carrosseriebouwer Henri Chapron. Henri Chapron begon met het bouwen van carrosserieën voor bedrijfswagens. Daarna bouwde hij tot in de jaren vijftig vooral personenauto’s op basis van chassis van duurdere merken zoals Bugatti, Talbot en Delahaye.

citroends 04

Maar toen de meeste autobouwers over stapten naar seriebouw met zelfdragende carrosserieën (dus zonder losse chassis) moest ook Henri op zoek naar alternatieven. Toen Citroën de DS presenteerde, zag Henri duidelijk potentieel in de auto. Chapron bouwde eerst een eigen cabriolet-variant, waarvan er 389 zijn gebouwd. Daarna ontwikkelde Chapron de DS Décapotable type usine, oftewel de officiële cabrioletversie op naam van Citroën zelf. Later zijn er nog vele DS’en door hobbyisten omgebouwd.

Voor meer informatie:
Gallery Aaldering