Nico’s klassieker: De Tomaso Pantera

Nico Aaldering laat deze week een hele bijzondere Argentijns-Italiaanse sportauto zien: De Tomaso Pantera. Het bedrijf werd opgericht door de Argentijnse immigrant Alejandro De Tomaso en heeft veel iconische auto’s voortgebracht. De Argentijnse vlag is daarom verwerkt in het logo.

Pantera 1

De Pantera is ontworpen door de Amerikaan Tom Tjaarda en werd in samenspraak met Ford geproduceerd van 1971 t/m 1990. Vanaf het begin was het een auto vol met luxe. Standaard was hij uitgerust met electrische ramen, airco en duren die zoemen bij het opengaan. Er zijn twee varianten: de Europese en de Amerikaanse. Je kunt de twee uit elkaar houden door de grote voorbumpers op de Amerikaanse variant.

Pantera 2

De eerste Pantera’s werden vlak na de introductie geleverd in Amerika, maar zaten vol met fouten die funest waren voor de veiligheid en de afwerking liet ook de wensen over. Tijdens testen op het circuit van partner Ford gaven modellen de geest. Elvis Presley zou op zijn Pantera hebben geschoten toen hij hem langs de kant van de weg liet staan.

Pantera 4

Gelukkig rijdt Nico met een Pantera van de tweede generatie, maar dat is geen garantie voor succes. De auto die hij bij zich heeft namelijk al meer dan 25 jaar stilgestaan. Als je een klassieker koopt die lang stil heeft gestaan moet je alle rubbers en vloeistoffen vervangen om veilig de weg op te kunnen…

Pantera 5

Voor meer informatie:
The Gallery Brummen