Nico’s klassieker: Mercedes-Benz 280 SL “Pagode”

Een klassieker die het altijd goed doet… Deze keer heeft Nico Aaldering een Mercedes-Benz 280 SL “Pagode” bij zich. Die naam is onder liefhebbers van klassiekers een goede bekende.

aw5nico2

Sterker nog, Nico heeft een batterij aan Mercedes-Benz SL’s klaargezet. De auto, met type W113, werd van 1963 tot en met 1971 gebouwd. In totaal zijn er 48.912 gebouwd. Hij was leverbaar met drie motoriseringen: als 230 SL, de 250 SL en de 280 SL. Die laatste, de 280 SL, was pas in de laatste jaren van productie leverbaar: van 1968 tot en met 1971. Hij heeft, zoals de naam al verklapt, een 2,8-liter zescilinder motor met 170 pk.

aw5nico3

Die aparte naam, Pagode, dankt de auto aan zijn bijzondere (optionele) hardtop. Het dak van de hardtop is namelijk gewelfd, net zoals een Japanse of Chinese Pagode. Dat zijn boeddhistische tempels met vaak meerdere etages. Per etage is er ook een uitstekend stuk dak, en naar mate je hoger komt, zijn de etages steeds iets kleiner qua oppervlakte. En die daken zijn dus gebogen. Overigens is de auto nóg herkenbaarder door zijn “vissekom”-koplampen en de grote ster in de neus, die eer betuigt aan de (toen al) legendarische 300 SL.

aw5nico4

Om gewicht te besparen zijn bepaalde onderdelen, zoals de motorkap en de kofferklep, van aluminium gemaakt. Doordat hij relatief kort en wijd is, en uitgerust is met een goed onderstel, krachtige remmen en goede banden (het was de eerste Mercedes met radiaalbanden), was de SL zijn tijd vooruit op het gebied van wegligging.

aw5nico8

De auto was, en is, een graag geziene gast. Ook bij beroemdheden. Bekende eigenaren van een W113 SL zijn of waren autocoureurs David Coulthard, Nico Rosberg en Stirling Moss, acteurs Charlton Heston, John Travolta en Sophia Loren, Beatles-legende John Lennon en supermodel Kate Moss.

Voor meer informatie:
The Gallery Brummen