Nico’s klassieker: Triumph Stag

Deze week haalt Nico Aaldering een Triumph Stag uit z’n Gallery. Er zijn ruim 25.000 exemplaren van deze snelle en luxe auto verkocht, maar toch zie er maar weinig meer rijden. De bedenkelijke reputatie ligt daaraan ten grondslag.

stag02

De Stag die Nico heeft, verkeert echter in een fantastische staat en dán is er wel te genieten van z’n oorstrelende V8 en z’n heerlijk geurende leer.

De Stag heeft verleidelijke, Italiaans aandoende, lijnen en dat is niet verwonderlijk; het ontwerp komt van Giovanni Michelotti, die vaker voor Triumph ontwierp.

stag06

Het opvallende design, met de rolbeugel en de T-bar, liep vooruit op de veiligheidseisen die Amerika wellicht zou gaan hanteren. Zo ver kwam het niet, maar het zorgde wel voor een interessant uitziende auto. De Stag is een behoorlijk bijzondere auto, want een open 2+2 auto was er nagenoeg niet of was onbetaalbaar (denk aan Aston Martin).

stag03

Als de auto rijdt, is het een geweldige klassieker, die zelfs nog door James Bond is bereden, dóór Amsterdam, in Diamonds are Forever (1971).

Voor meer informatie: The Gallery Brummen