Nico’s Klassieker: Triumph TR4 Police Cruiser

Klassiekerexpert Nico Aaldering heeft ditmaal een unieke Britse auto; een Triumph van de ‘Police’ met alle toeters en bellen, letterlijk! En bijzonder ook, want het is ook nog eens de laatst overgebleven TR4 Politie-auto!

aw30 triumph02

Het is een Triumph TR4 uit 1962 die door de Engelse politie is gebruikt. Maar dat zie je alleen aan de details – ondanks dat een schreeuwende kleurstelling ontbreekt, zie je wel bordjes met ‘Police’ op de voorkant en ‘STOP’ op de achterkant. Daarnaast had deze politie-TR4 zijspiegels op de voorspatborden, luchthoorns, extra lampen op de bumper en eentje aan de voorruit, die de bijrijder met de hand kan richten.

aw30 triumph03

De Triumph TR4 was de “Fast Pursuit Car” in het gamma van de politie, en hij was hard nodig. Begin jaren 60 markeerde de opkomst van betere en snellere auto’s in Groot-Brittannië. Er kwamen steeds snellere performance-modellen op de markt. Het duurde niet lang voordat de politie erachter kwam dat ze hopeloos achterliepen, en dus een sneller vervoersmiddel nodig hadden.

aw30 triumph05

Één politiestation dat dat al snel doorhad, was de Southend on Sea County Borough Constabulary van Essex, in Engeland. Daar werd in 1962 deze “standaard” Triumph TR4 besteld, en in de politiewerkplaats werd deze klaargemaakt voor dienst. Naast alle uiterlijke aanpassingen kwam er ook een politieradio in. Eenmaal klaar ging de TR4 dagelijks aan de slag. De hele dag op patrouille, in meerdere shifts. Vaak haalde hij ruim 150 mijl per dag en meer dan 1000 mijlen per week! De dienstdoende agenten die het geluk hadden dat ze ermee mochten rijden, deden dat vaak met de kap naar beneden. Goed te doen toch, Nico?

aw30 triumph04

Voor meer informatie:
Gallery Aaldering