Sneeuwkettingen.com

Tom demonstreert deze uitzending twee sneeuwkettingen: de RUD Centrax V en de Husky Butzi.

AW18 Sneeuwkettingen 2

De Husky Butzi-sneeuwketting heeft een eenvoudig kabelmontage, handmatige spanner en is geschikt voor zowel voor- als achterwielaandrijving. De Husky Butzi voldoet aan de TUV, GS en O-norm V5117 certificering, welke noodzakelijk is voor de Europese landen. De Husky Butzi is een kwaliteitsketting met een automatische zelfspanner. De ketting met een dikte van 9 mm heeft de Ö-norm certificering.

Deze sneeuwketting is makkelijk te monteren en leverbaar in de gangbare maten van 14 tot en met 19 inch. Deze standaard ketting heeft de sluiting aan de achterkant van de band door middel van een ring. Aan de voorzijde is de ketting op te spannen met behulp van de zelfspanner. Naspannen is hierdoor ook niet nodig.

AW18 Sneeuwkettingen 3

De Rud Centrax V-sneeuwketting wordt aan de voorkant van het wiel gemonteerd en loopt alleen over het loopvlak van de band. De ketting komt volledig overeen met de Centrax, maar de Centrax V is speciaal geschikt voor de zwaardere auto’s zoals SUV, 4×4 en bestelwagens. U hoeft niets aan de achterkant van de band te monteren, daardoor is dit ook een ketting die zeer geschikt bij weinig ruimte in de wielkast. Doordat de sneeuwketting aan de voorkant van de band wordt gemonteerd, zie je ook altijd goed wat je doet.

Voor meer informatie: 
Sneeuwkettingen.com

Sneeuwkettingen bieden extra grip en veiligheid op sterk besneeuwde en beijzelde wegen, waar zelfs winterbanden tekort schieten. In veel wintersportgebieden geldt in bepaalde omstandigheden een verplichting sneeuwkettingen te gebruiken. Dat zie je aan een rond blauw bord met een sneeuwketting erop.

AW18 Sneeuwkettingen 10

Ze zijn niet geschikt voor doorgaande wegen en kunnen daarom winterbanden niet vervangen. Rijd op de doorgaande wegen op winterbanden. Op bergwegen kan het daarnaast nog nodig of zelfs verplicht zijn om sneeuwkettingen te monteren.  Ze moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen. Op vierwiel aangedreven auto’s kunnen ze meestal het best om de voorwielen, maar de dealer weet hier meer over.

AW18 Sneeuwkettingen 8

Sneeuwkettingen zijn bedoeld als hulpmiddel om op besneeuwde (berg-) wegen te kunnen rijden, met beperkte snelheid en voor een kort stukje. Rijd je naar de wintersport? Zorg dan voor winterbanden onder de auto en neem sneeuwkettingen mee. Op de verpakking van sneeuwkettingen staat een maximumsnelheid genoemd. Het is belangrijk daar niet overheen te gaan.

In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen verboden, maar in het buitenland vaak verplicht.

Land Winterbanden Sneeuwkettingen
Duitsland Verplicht bij winterse omstandigheden Verplicht bij verkeersbord
Frankrijk Verplicht bij verkeersbord Verplicht bij verkeersbord
Italië Verplicht 15/10 t/m 15/04 in bepaalde gebieden Verplicht bij verkeersbord
Luxemburg Verplicht bij winterse omstandigheden Toegestaan
Oostenrijk Verplicht 1/11 t/m 15/04, daarbuiten bij verkeersbord Verplicht bij verkeersbord
Tsjechië Verplicht 1/11 t/m 1/04 Toegestaan
Zwitserland Aanbevolen onder winterse omstandigheden Verplicht bij verkeersbord

Voor uitgebreidere informatie per land kun je terecht op de website van de ANWB.