Tokyo Motor Show 2015

We gaan naar het land van de rijzende zon: Japan, voor de 44ste editie van de Tokyo Motor Show. De beurs kent traditiegetrouw heel veel gekke concepts en waanzinnige studiemodellen… en dan uiteraard voorál van de Japanse automerken. Maar er is ook nieuws dat daadwerkelijk op straat komt, nieuws dat ook voor ons kikkerlandje interessant is. We nemen een kijkje!

pic nissan ids

Nissan showt de IDS concept, een sportieve elektrische hatchback met enkele coupé-trekjes. Qua techniek is het stiekem de nieuwe LEAF, aangevuld met een hoop slimme veiligheidssystemen én de mogelijkheid om autonoom te rijden. Daarnaast hebben ze twee oude bekenden op de beursvloer. De Concept 2020 Vision Gran Turismo is een mogelijk een voorbode op de nieuwe Nissan GT-R.

pic nissan vgtpic nissan gripz teatro

En de Gripz, een voorbode voor een nieuwe crossover onder de Qashqai met trekjes van de Z-familie. Daarnaast staat er ook de Teatro for Dayz, een apart busje dat werkt als een rijdende Tablet. Hij is ontworpen voor de Japanse jeugd van vandaag, en de auto werkt dan ook als een verlengstuk van je mobiele telefoon.

pic mitsu outlanderpic mitsu eX

Mitsubishi toont de nieuwe Outlander (ook als PHEV), met een compleet nieuw front en ook aangepaste achterkant. En belangrijk voor zakelijke rijders: hij is dit jaar nog te leveren. Hij is er als hybrijde vanaf nét geen 42.000 euro. Hij staat er ook meteen als rallyracer, voor de Baja Portalegre 500. En er staat een mooi studiemodel, de eX concept, die meteen de toekomst van het merk laat zien. Zowel qua designrichting, maar ook qua techniek.

pic lexus

Lexus showt de LF-FC, waarbij de eerste twee letters staan voor L-Finesse en de laatste twee voor Fuel Cell. Deze auto rijdt dus op waterstof. Het is nog wel een studiemodel, maar stiekem laat het ons zien hoe Lexus’ nieuwe topmodel, de LS, eruit komt te zien.

pic suzuki standpic suzuki baleno2

Suzuki heeft erg veel nieuws op haar stand. De meest productierijpe is de Baleno, die terug is van weggeweest. Hij is zo’n 15 centimeter langer dan de Suzuki Swift. In het voorjaar komt hij al naar Nederland en binnenkort gaan we ermee rijden.

pic suzuki ignispic suzuki ignis trail

Ander nieuws wat er wel productierijp uitziet maar het nog niet helemaal is: de nieuwe Ignis! Hij heeft een hoop trekjes van oude Suzuki’s maar heeft eigenlijk geen link met de originele Ignis. Ook is het niet de opvolger van de Jimny, want die blijft gewoon in productie. Hij is er ook in stoere Trail-outfit (in het wit).

pic suzuki triser mighty

En stiekem staat er nog veel meer leuks, zoals deze Air Triser, een compacte minivan met een superflexibel interieur. En de Mighty Deck, een concept voor een vrijetijdsauto met een guitig uiterlijk. Met een laadbak én een canvas dakje dat open kan.

pic mazda rx-vision

Bij Mazda is het de RX-Vision die in de schijnwerpers stond, een studie voor een nieuw (top)sportmodel met een rotatiemotor, ook wel een wankelmotor genoemd. Zijn oorsprong loopt helemaal terug naar de Cosmo Sport, en die staat dus ook op de stand.

pic mazda koeru pic mazda max5

Ook staat de al eerder onthulde Koeru concept car, mogelijk een voorbode voor een CX-4, Cx-6 of CX-7, want Mazda zelf vindt dat er nog wel een nieuwe crossover bij kan. En de nieuwe Mazda MX-5 cup racer, waarmee Mazda wereldwijd raceseries gaat opzetten. Niet alleen in het echt, maar ook virtueel met iRacing. Hopelijk ook in Nederland?