Volvo V40 D2 Business Sport

Als je 20 jaar geleden zei dat je een Volvo voor de deur had, dan werd je gezien als een verstandig mens. Jij wist wel raad met jouw zuur verdiende centjes, want ze waren onverwoestbaar en de veiligheid van het merk was baanbrekend, maar om nou te zeggen dat je een spannend karakter uitstraalde… nou, nee. En dat kwam door het weinig inspirerende design van de toenmalige verhuisdozen op wielen.

volvo01

Anno 2015 is Volvo echter toonbeeld van Zweeds design. Ja, de unique selling points van toén staan nog steeds, maar daar is tegenwoordig stijl, luxe en zuinigheid aan toegevoegd. Dit is de Volvo V40 Business Sport. En bij Volvo betekent business: diesel, en sport: R-Design.

volvo02

De auto is tijdelijk te koop en hij combineert luxe en sportiviteit mét 14% bijtelling. En zeker dat laatste is momenteel een heet hangijzer met het oog op de veranderende uitstootregels van 2016.
Wat dát betreft is Volvo Koning Zuinigheid, want dankzij een eigen nieuwe motorenlijn hebben ze in allerlei klassen, door een lage uitstoot, auto’s met een lagere bijtelling. In de 20% categorie vind je bijvoorbeeld de V40 Cross County, maar ook de S60 tot zelfs de S60 en V60 CrossCountry… en het loopt door tot de V70 en ook de grote S80. 14% bijtelling is er dus voor deze V40 en zelfs voor 7% bijtelling kun je bij Volvo terecht in de vorm van de V60 en XC90 plug-in hybride versies.

volvo05

Klinkt natuurlijk allemaal leuk, maar zuinigheid associeer je al gauw met ‘traag’. Gelukkig bewijst Volvo met z’n nieuwe motoren het tegendeel. Allemaal hebben ze lekker royaal vermogen en ook deze spaardiesel heeft een lekkere 2 liter motor met 120 pk. Hij mag daarmee een aanhanger trekken tot 1.500 kilo.

Omdat dit een R-design versie is, ademt de hele auto sportiviteit. Dat is terug te zien in R-Design grille, voorbumper, diffusor achter en lichtmetalen velgen. En ook in het interieur vind je sportieve luxe… zoals R-Design leer met Nubuck bekleding, aluminium inleg, een R design-stuurwiel, pookknop en sportpedalen.

volvo07

Zoals gezegd is de botsveiligheid van Volvo’s legendarisch, maar dat gaat nu verder. De missie van het merk is om in 2020 geen dodelijke ongelukken meer te hebben met Volvo’s. Zo heeft deze auto ook al een voetgangers-airbag.

Allerlei veiligheidssystemen communiceren met elkaar en dat noemt Volvo “intellisafe”. De auto houdt de weg voor, naast en achter jou in de gaten met camera’s, radars en sensoren, en zal al het mogelijke doen om de impact van een botsing te verminderen, en zelfs te voorkomen. Fijn dat er iemand dus met je meekijkt als je in de auto aan het werk bent, want ook dát kan de V40 uitstekend.

Het 7 inch scherm in de dashboard is uiteraard voorzien van een navigatie systeem maar met Sensus Connect verandert het in een online infotainmentsysteem met internetradio en tal van handige, leuke apps.

volvo08

Al met al een indrukwekkend apparaat dat laat zien dat zakelijke, luxe spaardiesels ook een spannend karakter kunnen hebben.

De speciale V40 Business Sport is er vanaf net geen 30.000 euro. En rekening houdend met de uitrusting, is dat ruim 3.000 euro voordeliger dan normaal. Omgerekend rijd je deze auto daardoor vanaf zo’n 147 euro netto bijtelling in de maand.

Voor meer informatie: Volvo V40 D2 Business Sport