Winterbanden bij Vakgarage

Naarmate het kouder en natter wordt, komen winterbanden meer en meer om de hoek kijken. Wanneer er bovendien sneeuw valt, raken de winterbanden alleen maar verder in het voordeel.

wintervak01

Nog steeds is een zomerband met droog weer en lekkere temperaturen flink in het voordeel ten opzichte van een winterband, ook als het regent, en nog steeds gelijk aan een winterband als het droog is bij een graad of 5.

wintervak02

Maar is het koud én nat, dan gaat de winterband voordeel bieden. En sneeuw het, dan worden de verschillen in remweg gigantisch! Bij 50 kilometer per uur en bij -2 graden Celsius, dus nog niet zo koud, is je remweg al ruim twee keer zo lang en belangrijker: bij dat zebrapad waar je voor wilde remmen, is je snelheid nog altijd 41 kilometer per uur als de auto op winterbanden al stil staat… en dan maakt het niet uit of je ABS hebt…

wintervak05

Het geheim van de winterband zit hem onder andere in de samenstelling van het rubber. Het profiel is echter ook van belang. Bij winterbanden vind je lamellen in het profiel. Deze lamellen zorgen voor een grotere afdruk. Denk aan de pootjes van een Gekko. Ze creëren veel grip bij remmen, accelereren en sturen in gladde en koude omstandigheden. Bovendien gooien de lamellen de sneeuw uit de band als hij ronddraait. Een zomerband loopt vol met sneeuw en dan heb je nul grip.

wintervak06

Wanneer de temperaturen en omstandigheden nog goed zijn, kun je doorrijden op je zomerbanden. Echter, zeker in deze tijd, kan het weer zo omslaan… en dan breken de drukke weken aan bij de bandenwisselstations. Bovendien kan het dan zomaar zijn dat jouw bandenmaat niet voorradig is. Wil je zekerheid op veiligheid, wees dan op tijd!

Vakgarage heeft vestigingen door heel Nederland en kent een samenwerking met Apollo Vredestein. Samen proberen ze de Nederlandse automobilist zo veilig mogelijk de winter door te loodsen.

Voor meer informatie:
Vredestein winterbanden
Vakgarage